İnsanlığın gelişime olan ihtiyacı ve belki de biraz da aç gözlülüğü sayesinde, bugün elimizin altında yaşamımıza kolaylık sağlayan binlerce ürünün varlığıyla hayatımızı pratikleştirmekteyiz. Neredeyse insanın ihtiyaç duyduğu her alanda karşısına çıkan bu ürünler, sadece varlıklarıyla değil çeşitlilikleriyle de insan hayatını kolaylaştırmakta ve kişiye veya yapıya özel üretim biçimleriyle hemen her insanın talep edebileceği bir noktada bulunmaktadırlar.
Duşakabin ve insan yaşamına katkıları da üstteki paragraftan farklı bir şekilde gelişmemiştir. Bin yıllar alan banyo kültürünün gelişimi, en azından günümüz için zirveye ulaşmış ve zirvede de duşakabin modelleri bulunmaktadır.
Belki klasik bir reklam söylemi olacak ama bugün gerçekten duşakabinler her eve, her bütçeye uygun ve dahası her zevke göre üretilebilmektedir. Fonksiyonel olarak, kendine verilen görevi yapmanın yanı sıra bir de daha “lüks” yaşamak isteyen kullanıcılar için farklı eklentiler sunabilmekte, bununla birlikte görsel değişkenliği sayesinde estetik açıdan hassas kullanıcılara da deva olabilmektedir.
Duşakabin çeşitlendirmesini panel türünden, profil kaplamasına birden farklı alanda inceleyerek yapacağız.
Halk arasındaki adı mika duşakabin olan ve polistren duşakabin olarak da anılan bu duşakabinler, esasında duşakabin denilince gözümüzde ilk canlanan duşakabini temsil etmektedir. Plastik cam da denilen panelleri, fazla dayanıklı olmasa da duşakabinin ilk çıktığı dönemlerden beri kendini var ederek kanıtlamıştır. Duşakabin sektörünün en ucuz ürünleri bu klasmandan çıkmaktadır.
Mika Duşakabin’lerin geliştirilmesi ve camlara temperleme işlemi uygulanmasıyla birlikte hayatımıza girmiş olan cam duşakabinler; dayanıklılığı, sağlamlığı ve estetikliğiyle uzun süre duşakabin dünyasının vazgeçilmezlerinden biri olacağa benziyor. Kalınlıklarına göre kendi içinde sınıflandırmaları olan cam duşakabinlerin genellikle 4mm ve 6mm kalınlıklarında olanları tercih edilmekle birlikte 2,8,10,12 mm kalınlıklarında olan panelleri de mevcuttur. Cam duşakabinlerin fiyatları, kalınlıklarına göre değişiklik göstermektedir.
Yine duşakabinin atası sayılan modellerde kullanılmaya başlayan sürgülü duşakabin modelleri, alandan tasarrufu sağlar. Raylara birer rulman vasıtasıyla oturtulan kapılar doğrusal olarak hareket eder ve örneğin 4 panel varsa 2 şer panel alanına denk düşerler. Rulmanları kaliteli olduğu sürece takılma ve benzeri şikâyetlerle karşılaşılmaz.
Menteşe sistemlerini bilmeyenler için ayrıca bir belirtme yapmak gerekli. Kapılarımızı tutan, onların yatay bir doğrultuda hareket edip açılmalarını sağlayan parçaya menteşe denmektedir ve uzun süredir menteşe sistemi duşakabinlerde de kullanılmaktadır. Genellikle iki panel kapının diğer panellere tam boy menteşe yardımıyla tutturulması yordamıyla gerçekleşen boy menteşe sistemi, özel kaplaması sayesinde su almayarak veya sudan etkilenmeyerek işlevselliğini sürdürür. Özellikle oval duşakabin sistemlerinin gelişmesinde katkısı büyüktür.
Boy Menteşeli Duşakabin Sistemlerinin bir üst modeli olarak görebileceğimiz nokta menteşeli duşakabinlerin farkı, menteşe sisteminin bütün panel boyunca değil de sadece belirli iki veya dört alanda bulunarak kapının aynı hareketi yapmasını sağlayabilmesidir. Özellikle, profilsiz sade cam panellerden duşakabinini yaptırmak isteyen kullanıcıların tercihi olan nokta menteşeli duşakabin sistemleri, dayanıklılık açısından diğer sistemlerle eşdeğer olsa da estetik açıdan bir tık öndedir. Ayrıca doğrudan duvara monte edilebilir olması da iki duvar arası duşakabin sistemleri için avantaj sağlamaktadır.
Duşakabinin ayakta ve sabit kalmasını sağlayan profiller, genel olarak standart üretime tabii tutulurlar ancak daha dayanıklı ve kullanışlı hale gelmesini sağlayan her daim kaplama şekilleridir ve duşakabin seçiminde oldukça önemlidir. Genel olarak kaplama şekilleri şu şekilde sıralanır;
Akımsız Nikel Kaplama
Sürtünme katsayısı düşük olan akımsız nikel kaplama özellikle sürgülü duşakabin sistemlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca pürüzsüz bir yüzey görüntüsüne sahiptir.
Siyah Krom Kaplama
Daha çok dekoratif olarak kullanılan siyah krom kaplama tekniği sonucunda ortaya tercihe göre mat veya parlak olarak iki seçenek çıkmaktadır. Duşakabin sektöründe de kullanılmakta olan siyah krom kaplama, bununla birlikte silah sanayinde de kullanılmaktadır.
Sert Krom Kaplama
Aşınmaya karşı oldukça etkili olan sert krom kaplama tekniği, aynı zamanda paslanmanın da karşısında fazlasıyla etkili olduğu için duşakabin sektöründe uzun yıllardır kalıcı olarak kullanılmaktadır.
Eloksal Kaplama
Sert ve renkli olmak üzere ikiye ayrılan bu kaplama şekli aslında hali hazırda bulunan bir levhanın üzerine bir katman geçmez, sadece alüminyum üzerine oksitleme tekniğiyle yapılmaktadır. Ancak en az bir kaplama kadar dayanıklıdır. Renkli eloksal kaplama ise en iyi renklendirme yöntemi olarak kabul edilmektedir çünkü boyanın çıkması gibi bir durum söz konusu değildir.
Duşakabin şekilleri, başta aynı duşakabinin farklı şekillerde üretilmiş hali olarak görülse de işlevsellikleri açısından çoğu zaman hayat kurtarır niteliktedir. Üzerinde bulundukları duş teknesi veya küvetin şekillerine göre anılırlar.
Dairelerimizde kullandığımız birçok duşakabinin içine girdiği ve kullanılan alanın özelliklerine göre adlandırılan duşakabinlerdir. Çoğu zaman banyodaki bir kusuru örtmekte adlandırılırlar.
Banyonun ortasından geçen kirişlerde veya imar hatalarından kaynaklı sorunların çözümünde uygulanan iki duvar arası duşakabinler, kusurlu alanı kapatarak banyonuzda daha fazla alan kazanmanızı sağlamaktadır.
Yine yer tasarrufu açısından kullanılan köşe duşakabinler, birçok dairede kullanılan duşakabin türüne örnektir. İki yanı köşede olan duşakabinleri adlandırmak için kullanılmaktadır. Oval duşakabinlerden, kare duşakabinlere kadar birçok duşakabin bu sınıfa tabi olabilir.